Algemeen

Equi-ping: De oplossing voor paarden die hangen

Equi-ping

Paarden die gaan hangen zijn doodeng. Bij paarden die in blinde paniek raken zal er altijd iets breken, in het gelukkigste geval een halstertouw, maar de gevolgen kunnen veel groter zijn.

Ook Kira bleek een talent voor hangen te hebben, en na een aantal keer hangen durfde ik haar niet meer vast te zetten. Op internet zocht ik naar tips, die varieerde van slimme knopen tot aan het vastzetten met een binnenband van een fiets “die krijgen ze nooit kapot”. Die binnenband niet nee, maar een paar halswervels de vernieling in trekken moet zeker lukken.

Een vriendin kwam een product tegen in Engeland wat wel eens iets kon zijn en ik schafte hem aan. De Equi-ping.

Equi-ping

(Een kleine opmerking, deze Equi-ping wordt al > 8 jaar gebruikt en is dus niet meer in de beste staat)

Ik zou er een hele leuke omschrijving van willen maken, maar eigenlijk is de Equi-ping niets anders dan een harde plastic ring met een speciale sluiting. Aan de ring kun je het halstertouw bevestigen, of andersom, de ring aan het halster bevestigen en daar bijvoorbeeld een ketting aan bevestigen.

Het idee van de Equi-ping is dat de ring losschiet als er heel veel druk op komt te staan. Bij een normale druk biedt de Equi-ping weerstand.

Zodra Kira voelde dat ze ‘vastzat’ raakte ze in paniek en schoot naar achter. Met de Equi-ping kwam dat moment van vastzitten niet tot nauwelijks, omdat hij een klein beetje meerekt. In het begin heeft ze hem vaak genoeg losgetrokken, maar de paniek bleef uit en ze kreeg weer vertrouwen in het fenomeen vaststaan.

Equi-ping

Inmiddels is het jaren later en ik zet Kira nog steeds altijd aan de Equi-ping vast. Puur en alleen uit extra veiligheid en voor mijn eigen gemoedsrust, want Kira gaat nooit meer hangen.

Ik ben heel blij dat ik dit simpele maar slimme product destijds ben tegen gekomen en wil dit graag delen. Het is nog steeds geen bekend product in Nederland, maar gelukkig wel goed verkrijgbaar. Je kunt hem bijvoorbeeld bij diverse aanbieders bestellen via de Nederlandse Amazon

Als je een paard hebt dat regelmatig, of al is het maar soms, gaat hangen: koop dat ding! Voor ons was het een echte lifesaver.

Verder lezen:

2 Reactie(s)

 • Reply
  c
  22 mei 2018 at 08:10

  paard wordt dan beloond als hij trekt, immers de ring schiet los…….

  • Reply
   Laura - Stalgenootje.nl
   22 mei 2018 at 17:18

   Een paard in blinde paniek zal weinig leren van deze ‘beloning’. Het gewenste gedrag, het rustig vaststaan, moet beloond worden. En als ze dan toch een keer gaan hangen dan kun je beter voor veiligheid gaan.

Plaats een reactie