Algemeen

Wastips voor je paardenspullen

Zand, haren, zwarte vegen. Zomaar wat redenen om te stoppen met paardrijden en fanatiek te gaan schaken. Nee? Ok, dan een aantal tips om je paardenspullen handig schoon te maken.

#1: Klittenband schoonmaken

Klittenband is best handig hoor, maar met haren, hooi en zand erin klit dat niet zo lekker meer.
De oplossing is kort maar krachtig: een kattenborsteltje. Houden we van: kort en klittig.

De metalen pinnetjes laten haren en hooi als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wacht wel even met afborstelen totdat het klittenband droog is; valt het zand er ook soepeltjes uit.

wastips-klittenband-schoonmaken-03

wastips-klittenband-schoonmaken-02

#2: Klittenband  schoonhouden (en de rest van je was beschermen)

Ben je net lekker in de weer geweest met je kattenborsteltje, zit het klittenband na het wassen vol haren en de rest van de was vol pluisjes. Niet handig, als je mooie nieuwe dekje als een Siamese tweeling, aan het klittenband van de bijpassende peesjes gekleefd is.

Om dit te voorkomen, en spullen toch goed schoon te krijgen plak je een los stuk klittenband lus (het zachte stuk) over de klittenband haak (het prikkende gedeelte). Peesbeschermers worden schoner doordat er niets over elkaar heen zit en dekjes zijn veilig.

Ik heb de strookjes geknipt aan de hand van andere beschermers. Dat mag duidelijk zijn... Normaal gesproken plak ik hier dus twee korte strips op

De strookjes heb ik op maat geknipt voor andere beschermers. Dat mag duidelijk zijn… Normaal gesproken plak ik hier dus twee van deze korte strips op

Het zal je verbazen hoeveel fournituren-, naai- en stoffenwinkels er nog bestaan die het verkopen. Of probeer het op de markt of online. Met 2 meter klittenband kom je al een heel end. Het kost eenmalig een paar euro en je hebt er heel lang plezier van. Ga voor het klittenband van 5 cm welke ‘opnaaibaar’ is. Zelfklevend klittenband heeft een lijmlaagje waar je niet op zit te wachten.

#3: Haren afborstelen

Deze tip wordt steeds bekender maar ik wil hem toch even benoemen. Want haren afborstelen; dat doen we aan de lopende band met onze paardenkinderen.
Borstel altijd haren van je spullen af voordat je ze in de wasmachine stopt. Wasmachines vinden die haren namelijk echt niet leuk.

Haren afborstelen gaat het beste met een rubberen borstel. Er zijn grofweg 2 typen van deze borstels, eentje die dunne en flexibele pinnetjes heeft. De ander zijn wat dikker en minder flexibel. Mijn voorkeur gaat uit naar de dikke variant.

Zelfs dit dekje met terror-stiksel is eenvoudig schoon te borstelen

Zelfs dit dekje met terror-stiksel is eenvoudig schoon te borstelen

Ik kocht mijn rubberen borstel bij de Blokker. Concurrent Marskramer heeft ze natuurlijk ook of wandel anders bij een dierenwinkel naar binnen.

#4: Zweetgeur uit (sport)kleding

Elke dag douchen, deo gebruiken en shirtjes maar één keer dragen voordat ik ze in de was gooi. Ik doe er genoeg aan om niet te stinken. Desondanks blijven er in sommige shirtjes na verloop van tijd onaangename geurtjes hangen.

Herkenbaar? Dan is deze tip voor jou.
Bij elke was die ik draai voeg ik ‘HG wasmiddeltoevoeging tegen nare geurtjes in sportkleding’ toe. Dus naast het gewone wasmiddel. De was ruikt frisser, nieuwe shirtjes krijgen geen stinky oksels en oude shirtjes gaan ook frisser ruiken. Ik vind het erg fijn spul.

wastips-hg-wasmiddeltoevoeging

Een alternatief dat je vaak hoort, is om natuurazijn aan je was toe te voegen. Heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar vind ik toch niet zo fijn als het HG wasmiddel.

Je koopt ‘HG wasmiddeltoevoeging tegen nare geurtjes in sportkleding’ onder andere bij de Albert Heijn, Jumbo, Intratuin, Marskramer of Blokker. Op genoeg plekken dus. Zo’n pot kost rond de € 5,- en is goed voor ongeveer 16 wasbeurten. Bij de AH is hij regelmatig in de Bonus dus dan sla ik mijn slag.

Zo, dit waren mijn 4 wastips voor paardenliefhebbers. Heb jij ook een goede tip? Laat het dan achter in de comments!

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie