Column

[Column] Doelen stellen

Terwijl ik op de fiets stap zie ik een aantal honderd meter verderop een man fietsen. Onder zijn petje komt een witgrijs staartje vandaan en hij fietst op een vouwfiets formaat met dito bandjes. Die kan ik hebben dacht ik.

Competitief dat ik ben stel ik mezelf doelen, mijn doel voor vanavond: met flinke achterstand die fietser inhalen.

Dus mijn achtervolging begint. En terwijl ik toch echt niet langzaam fiets kom ik niet dichter in de buurt bij die oude tang. (Het ligt natuurlijk niet aan mij, je moet iets te verwijten hebben)
“Hij zal toch geen motortje hebben…” Excuus nummer 1 komt voorbij. Maar ik zie geen verdikking bij zijn bagagedrager dus dat kan het niet zijn.
“Hij gaat vast harder door die kleine bandjes van hem”, excuus nummero dos volgt in rap tempo.

Ietwat geïrriteerd begin ik een inhaalrace naar die hufter toe, dat moet hij wel zijn, anders kan hij nooit zo hard fietsen. Ja echt, voor verwijt nummer 2 maak ik gewoon tijd terwijl mijn benen sneller dan het licht gaan.

Langzaam maar zeker kom ik dichterbij, inmiddels ben ik bijna op stal aangekomen, maar ik moet. en. zal. hem. inhalen.
En terwijl ik, zonder Snapchat filter, met mijn tong op mijn knieën hem voorbij fiets zie ik het.

Hij. Heeft. Een. Motortje.
In de zitbuis (ja dat onderdeel heb ik even moeten googelen) zit een accu. Beduusd en met een hartslag van 180 neem ik de afslag naar stal en denk ik eens beter na over doelen stellen. Mijn doel toen ik op de fiets stapte was niets meer en niets minder dan dat ik op stal wilde aankomen. En toch ben ik 3 km lang bezig om iemand in te halen, verzin ik excuses en slinger ik verwijten in het rond.

Doelen stellen is goed, maar je kan de lat ook te hoog leggen. Vergelijk jezelf niet met andere en streef geen doelen na die gebaseerd zijn op andere mensen. Anderen hebben misschien een figuurlijk motortje, een beter paard, betere spullen en meer tijd en geld om vaak te lessen bij topinstructeurs.

Het duurt misschien iets langer en het kost misschien een beetje meer energie, maar uiteindelijk kan ook jij al je doelen behalen. Leg de lat niet te hoog en geniet van elke vooruitgang. Hoe klein deze ook lijkt.
Want als de accu van de ander straks leeg is, fiets jij gewoon verder.

Verder lezen:

4 Reactie(s)

 • Reply
  Renate
  12 juni 2016 at 18:51

  Leuk geschreven Laura 🙂 Herkenbaar!

 • Reply
  Angela
  13 juni 2016 at 21:44

  Heel erg leuk, maar ook zeker goed geschreven ! Trots.

 • Reply
  Michelle
  13 juni 2016 at 22:22

  En zo is het ! Mooi geschreven

 • Reply
  Petra
  13 juni 2016 at 23:01

  Goed bezig, Laura! Zo is het maar net

Plaats een reactie