Informatief

Pollenallergie van je paard behandelen

Pollenallergie paard behandelen

Elk jaar kijk ik uit naar het voorjaar. De natuur bloeit weer op, de temperatuur stijgt en de paarden kunnen de wei weer op. Veel paarden beginnen echter rond die tijd ook met extra veel briesen, schudden met hun hoofd en kriebelen hun neus aan alles wat er in de buurt is. De kans is groot dat die paarden last hebben van een pollenallergie. 

Ik weet zelf niet hoe het is om hooikoorts te hebben, maar helaas hoef ik geen ervaringsdeskundige te zijn om te zien dat mijn paard Kira er wél last van heeft. Een aantal jaar geleden kreeg ik het idee dat ze last had van pollen en dat is de laatste jaren erger geworden. Het begon met overmatig briesen en af en toe met haar hoofd schudden. Dit ontwikkelde zich tot veel met haar hoofd schudden en er mee slaan, ook had ze duidelijk last van een kriebelneus en vooral tijdens/na arbeid werd elk oppervlak gebruikt om haar neus langs te wrijven. De pollenallergie werd een serieus probleem. 

Er zijn verschillende manieren waarop je pollenallergie bij je paard zou kunnen behandelen. Ik heb de laatste jaren diverse dingen geprobeerd, met wisselend resultaat. Het lijkt er nu op dat ik de oplossing gevonden heb, die uiteraard aan bod zal komen in deze blogpost. 

Een medicijn voor paarden met pollenallergie?

Pollenallergie of hooikoorts bij paarden is niet te genezen, er is geen medicijn voor pollenallergie waardoor je paard er nooit meer last van heeft. Helaas. Het is dus een continu proces om de reactie op pollen te onderdrukken zodat je paard er zo min mogelijk last van heeft.
Maar wat is een pollenallergie precies? Als je paard last heeft van hooikoorts/pollen reageert het lichaam te heftig op pollen uit grassen, planten en bomen. Het lichaam ziet de pollen als indringers en wil deze zo snel mogelijk uit het lichaam verdrijven. Hierdoor gaat het lichaam extra slijm aanmaken zodat ‘de indringers’ kunnen worden ingekapseld. De toename aan slijm kan extra druk geven op de holtes in het hoofd wat een onaangenaam gevoel geeft, als reactie hierop kan je paard met het hoofd gaan schudden. Je paard zal ook extra slijm kwijt willen raken waardoor het gaat briesen, of zelfs hoesten. Slijmvliezen raken geïrriteerd door alle prikkels van het extra slijm aanmaken en briesen en de kriebelneus is geboren. Door het extra slijm zullen de luchtwegen ook wat vernauwen, waardoor je paard ook benauwd kan worden. 

Hoofdschudden pollenallergie
Zwieren, zwaaien, rondjes draaien 🙁

Pollenallergie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, maar bij een allergie is dat een haast onmogelijke uitdaging. Wat je wel kunt doen is het lichaam al kennis laten maken met pollen. Met een homeopathisch middel zoals Puur Pollen geef je bewust een (hele lage) dosering pollen waar normaal gesproken een allergische reactie op komt. Het lichaam maakt met zo’n lage dosering wel ‘antistoffen’ aan maar de allergische reactie blijft uit. Doordat er al antistoffen aanwezig zijn, zal de uiteindelijke reactie op pollen minder heftig moeten zijn.
Disclaimer; ik ben geen homeopaat. Mijn ervaring met een homeopathisch middel is redelijk positief maar lang niet voldoende om mijn paard comfortabel de pollen periode door te laten komen.

Pollenallergie onderdrukken

Het is mogelijk om een allergische reactie (deels) te onderdrukken door middel van een anti-histamine. Histamine is een lichaamseigen stof die door het lichaam wordt aangemaakt om het lichaam te beschermen tegen indringers*. Een teveel aan histamine veroorzaakt echter vervelende reacties zoals jeuk en geïrriteerd slijmvlies. Door een anti-histamine te geven wordt de aanmaak geremd waardoor er minder reactie ontstaat. 

Een speciale anti-histamine voor paarden is (nog) niet op de markt zover ik weet. Mijn dierenarts adviseerde om de humane tabletjes te geven. De dosering is alleen lastig te bepalen en als ik al een verbetering zag, was dit voor korte duur. 

Supplementen voor paarden met pollenallergie

Supplementen voor pollenallergie bij paarden hebben doorgaans hetzelfde doel; de keel verzachten. Voor sommige paarden zijn, of lijken, daarmee de (zichtbare) klachten weg. Voor een overgroot gedeelte zal dit echter niet voldoende zijn. De keelholte is slechts een klein onderdeel van de luchtwegen van een paard. Een supplement doet niets voor het allereerste stukje; de neusholte. Juist een belangrijk gedeelte bij pollenallergie, omdat de slijmvliezen hier zich al in een burn-out aan het werken zijn om ‘de indringers’ te weren. Na de keelholte zien de luchtwegen ook niets meer terug van een supplement, aangezien deze via de slokdarm een enkele reis maag- darmstelsel krijgt. Je zou dus willen dat er iets is wat een veel groter bereik heeft bij de luchtwegen van een paard. Goed nieuws, dit bestaat. 

Vernevelaar voor paarden met pollenallergie 

Ik ken de vernevel techniek (aerosoltherapie**) bij paarden al enkele jaren, aangezien mijn paard hiervoor een week in de kliniek heeft gestaan toen zij een luchtweginfectie had. Wat ik niet wist, is dat vernevelen ook goed kan worden toegepast bij paarden met pollenallergie. Gelukkig hoef je hiervoor niet meer je paard naar de kliniek te brengen, er zijn tegenwoordig stille, draadloze vernevelaars verkrijgbaar die je gewoon op je eigen stal kunt gebruiken. 

De luchtwegen van een paard zijn groot en met een pufje in de neus zul je over het algemeen niet de achterste luchtwegen bereiken. Alleen hele kleine druppeltjes, ook wel aerosolen, zullen de achterste luchtwegen bereiken. Met een vernevelaar creëer je deze hele kleine druppeltjes. 

Voor paarden met pollenallergie is in de praktijk gebleken dat dagelijks vernevelen met zoutoplossing, hooikoortsklachten kunnen verlichten. Zoutoplossing wordt ook veel toegepast bij mensen***. Het wordt gebruikt om slijm te verdunnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en waardoor er vrijer geademd kan worden. Ook wordt er gezegd dat zoutoplossing een beschermend laagje op de slijmvliezen legt waardoor er bij voorbaat al een minder heftige reactie optreedt. 

Ik heb in het verleden al gezien dat vernevelen een hele effectieve methode kan zijn en ik was heel erg benieuwd of het inderdaad ook hooikoorts klachten zou kunnen verminderen. Gelukkig heb ik dit jaar de kans gekregen om de Flexineb uit te proberen. De Flexineb is een vernevelaar voor paarden. Het flexibele masker sluit nauw aan rond de neus van het paard zodat de vernevelde lucht zo efficiënt mogelijk ingeademd kan worden. De Flexineb werkt op een accu, dus je hoeft niet in de buurt van een stopcontact te zijn om hem te kunnen gebruiken. Deze accu zorgt er bovendien voor dat de vernevelaar ook heel stil is. 

Eigen ervaring pollenallergie van m’n paard behandelen met zoutoplossing

Sinds half mei vernevel ik dagelijks zoutoplossing en het effect is groot. Groter dan ik had verwacht. Kira stond vaak met haar hoofd te schudden, zowel op stal, in de paddock als op de wei. Dit is zo’n 90% minder geworden. Zelfs op de wei, terwijl het pollencode rood is, staat ze met haar neus in het hoge gras rustig te eten zonder overmatig te briesen. Dat niet alleen. Ik merk dat ze meer lucht heeft, terwijl het me voorheen niet was op gevallen dat ze het benauwd had. Tijdens arbeid is haar hoofdhouding vele malen stiller en ze heeft veel minder de behoefte om aan haar neus te kriebelen. 

Bij elk middeltje dat ik voorheen gaf hoopte ik dat het verlichting zou geven en alles bij elkaar gaf wellicht een ondersteunend effect maar als ik nu terugkijk denk ik: niks heeft gewerkt. Niet zoals het vernevelen werkt. 

Door een stalgenoot wist ik van het bestaan van de Flexineb af, maar ik wist in eerste instantie niet dat het ook gebruikt kon worden bij paarden met pollenallergie. Als ik reacties uit mijn omgeving hoor is dit ook nog lang niet algemeen bekend en ik hoop dat deze blogpost bijdraagt aan de bekendheid van de Flexineb en dat nog veel meer paarden met pollenallergie hiermee geholpen kunnen worden. Voor mijn paard is het letterlijk een opluchting!

Op mijn Instagram pagina vind je een highlight op mijn profiel met ons Flexineb avontuur. Ik heb vanaf dag 1 regelmatig een update geplaatst waarbij je heel duidelijk het resultaat kunt zien. 

Wil je meer weten over de Flexineb, bekijk dan ook de website van Flexineb

Interessante links:
* Meer informatie over histamine
** Artikel over aerosoltherapie bij paarden 
*** Informatie over zoutoplossing bij humaan gebruik

Verder lezen:

3 Reactie(s)

  • Reply
    Minder medicatie door de Flexineb – Flexineb Nederland
    2 september 2021 at 16:26

    […] Meer lezen over Laura en haar paard? Ze schreef een uitgebreid artikel over pollenallergie Lees het artikel […]

  • Reply
    hilda
    24 april 2022 at 22:11

    Hoi Laura,
    Sinds een week ben ik bij mijn ezeltje met astma aan het oefenen met de vernevelaar. Fijn om jouw verhaal te lezen.

    • Reply
      Laura - Stalgenootje.nl
      25 april 2022 at 20:20

      Hopelijk bevalt de Flexineb bij jou net zo goed als bij mij en kan je ezeltje snel opgelucht adem halen!

Plaats een reactie