Informatief

Wat te doen bij stofallergie van je paard?

Stofallergie paard

Hoesten, proesten en af en toe bukken voor een klodder slijm die op hoge snelheid uit de luchtwegen van je paard komt. Vooral in het najaar en tijdens de winter is het feest omdat veel paarden meer tijd op stal doorbrengen dan in de zomermaanden. Mijn paard Kira kampt al jaren met een stofallergie en ik lijk eindelijk dé manier gevonden te hebben hoe ik haar zonder medicatie gezond kan houden. In deze blogpost vertel ik wat mijn huidige management is.

Stofallergie bij een paard

Paarden die terugkerende luchtwegproblemen hebben, krijgen al snel de diagnose ‘Equine Asthma’. Stofallergie vind ik iets minder heftig klinken, maar het komt op hetzelfde neer. Een chronische ontsteking aan de diepere luchtwegen die in stand blijft door de continue toevoer van deeltjes waar een paard op reageert: stofdeeltjes.

De ideale situatie voor een paard met stofallergie lijkt om hele dagen buiten te staan, maar stof is overal en 24/7 buiten staan geeft geen garantie dat een paard geen last krijgt van stofallergie. Neemt niet weg dat paarden met een stofallergie zoveel mogelijk frisse lucht moeten kunnen krijgen en dat het management moet worden aangepast om te voorkomen dat de ontsteking in de luchtwegen aanwakkert tot een groter probleem.

Bodembedekking

Hoe lekker zo’n vers opgestrooid stro-bed er ook uitziet; beter niet voor paarden met stofallergie. Ook al lijkt het stro geen stof te bevatten, (onzichtbare) schimmelsporen kunnen de luchtwegen van je paard irriteren. Een beter alternatief is vlas. Geen enkele bodembedekker is volledig stofvrij, dus ‘strooi’ nooit op als je paard in de buurt is. Ook het gangpad aanvegen kun je beter doen als er geen paard in de buurt is.

Ruwvoer

De eeuwige discussie; hooi of verpakt hooi. Vanuit luchtweg perspectief gezien ben ik groot voorstander van verpakt hooi. Droog, niet verpakt, hooi is voor Kira garantie op irritatie. Ook als het heerlijk ruikt en niet stoffig lijkt. Heb je zelf de keuze bij het inkopen van ruwvoer; ga dan voor verpakt hooi. Heb je die mogelijkheid niet, omdat je bijvoorbeeld op pension staat of de vertering van je paard op hol slaat bij verpakt hooi; overweeg dan om je hooi te stomen. Er zijn speciale hooistomers verkrijgbaar.
Hooi weken in water vind ik persoonlijk geen succes, maar het wordt wel altijd geadviseerd bij paarden die hoesten. Probeer het, werkt het? Top. Werk het niet? Dan verder kijken.

Lucerne

Het is een prachtig voedermiddel; ruwvoer, veel eiwit.. Top! Maar niet voor Kira. Het heeft even geduurd voordat het kwartje viel en ik de link legde tussen (extra) hoesten en het geven van lucerne. Zowel losse lucerne als ruwvoer blokken, het triggert Kira’s luchtwegen. Hoest je paard en geef je lucerne? Wellicht dat het bij jouw paard ook de luchtwegen triggert en je beter op zoek kunt gaan naar een alternatief.

Supplementen

Ik heb getwijfeld of ik supplementen wilde benoemen. Enerzijds ben ik pro supplementen, zowel voor mijn paard als voor mezelf, maar ik ben ook een beetje bang dat mensen supplementen zien als wondermiddelen. Dat zijn het niet. Supplementen zijn er ter ondersteuning en is ter aanvulling op je gehele management. Dat gezegd hebbende; voor luchtwegen zijn er een heleboel supplementen op de markt. Ingrediënten die je veel tegen komt zijn o.a. foenegriek, tijm, anijs, zoethout en eucalyptus. Alles om de keel te verzachten. Het probleem bij een stofallergie ligt dieper in de luchtwegen dan de keel, desondanks kan het wel je paard helpen minder kriebels te hebben. Zelf gebruik ik op dit moment Anijs+ van PharmaHorse, dit is een mix van foenegriek en anijszaad. Supplementen kunnen dus goed ter aanvulling, maar zijn nooit de oplossing voor het probleem!

Dierenarts

Een paard hoort niet te hoesten. Krijg je voor het eerst met een hoestend paard te maken, wacht niet te lang af. Ga niet eerst met supplementen proberen het op te lossen maar laat een dierenarts komen. De dierenarts zal naar de longen van je paard luisteren en waarschijnlijk een medicijn voorschrijven waardoor (vastzittend) slijm makkelijker uit de luchtwegen kan. Helaas heb ik ook de ervaring dat er te lang symptoom bestrijdende medicatie werd voorgeschreven. Na wekenlange medicatie werd ik pas doorverwezen naar een kliniek om daar een bronchoscopie met BAL-spoeling (Broncho Alveolaire Lavage) te doen. Door deze onderzoeken kwam het onderliggende probleem pas aan licht en kon er eindelijk gericht behandeld gaan worden. Ik wist destijds niet van het bestaan van deze onderzoeksmethoden af, dus mijn tip; informeer er naar bij je dierenarts. Des te eerder je gericht kunt gaan behandelen, des te beter.

Even terug naar de symptoom bestrijdende medicatie; die medicatie werkt top, het hoesten zal stoppen. Bij paarden met een stofallergie komt het alleen net zo hard weer terug als de toedoening stopt.
En dan.. je hebt alle externe factoren zoveel mogelijk geoptimaliseerd maar zonder medicatie komt het hoesten terug.

Vernevelen stofallergie paard

Vernevelen

Sinds dit jaar maak ik gebruik van de Flexineb. De Flexineb is een vernevelaar voor paarden. Het vernevelen van zoutoplossing of medicatie wordt aerosoltherapie genoemd. Met aerosoltherapie bereik je de dieper gelegen bronchiën waardoor je heel gericht luchtwegproblemen kunt behandelen. Ik schreef al eerder over de Flexineb in de artikelen: Pollenallergie van je paard behandelen en [Review] Flexineb – mijn Flexineb ervaring. Deze artikelen heb ik geschreven in de periode dat Kira hele dagen op de wei stond. Of de Flexineb voldoende munitie was tegen de jaarlijkse najaarsdip moest nog blijken. Inmiddels is het weideseizoen afgelopen en staat Kira veel meer op stal (dat is al snel, aangezien ze 24/7 op de wei stond..) en is het dagelijkse ruwvoer onverpakt hooi. Voorgaande jaren duurde het ongeveer een week voordat ik dan met de dierenarts aan de telefoon hing en Kira voor de rest van de winter was aangewezen op medicatie.
Ik heb de dierenarts nog niet hoeven spreken. Het dagelijks vernevelen met de Flexineb houdt Kira’s luchtwegen stabiel. Er wordt wel slijm geproduceerd wat ze, met name bij het aandraven, er met een kuch uitwerkt. Het slijm is echter licht van kleur en lijkt niet vast te gaan zitten. Het hoesten blijft beperkt tot een paar kuchjes, maar er zijn ook dagen dat ze helemaal niet hoest bij het aandraven. Helemaal niet hoesten zou natuurlijk nog beter zijn, maar op dit moment moeten we het nog even met onverpakt hooi doen helaas.
Al jaren is alles in Kira’s management in de winter gericht om zonder medicatie te overleven tot het voorjaar; dit is de laatste jaren niet gelukt. Met de Flexineb heb ik voor het eerst weer goede hoop dat het wél gaat lukken en het bevestigd mijn vermoeden dat deze techniek onmisbaar is voor paarden met luchtwegproblemen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar het is een geruststellende gedachte dat wanneer het toch weer even mis gaat ik met de Flexineb ook meteen gericht kan behandelen door medicatie te vernevelen.
Heb je een paard met chronische luchtwegproblemen, dan is de aanschaf van een Flexineb een hele goede investering. Je kunt de Flexineb ook huren, zodat je het effect kunt zien zonder meteen een grote investering te hoeven doen.

Voor meer informatie over de Flexineb kun je op de website van Flexineb Nederland kijken.

Wederom special thanks to Flexineb Nederland voor het beschikbaar stellen van de Flexineb en Fotogeniek voor het maken van de foto’s voor deze blogpost.

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie