Kostenoverzicht

Wat kost een paard per jaar? 2021

Wat kost een paard per jaar

In 2018 hield ik al eens een jaar lang bij wat het hebben van een paard mij eigenlijk kost. Een confronterende optelsom, maar ondanks dat het soms niet leuk is, is het wel goed om je uitgaven eens goed te bekijken. Ik besloot vorig jaar om het nog een keer bij te gaan houden. Een aantal veranderingen deden mij doen vermoeden (hopen…) dat ik iets minder per maand kwijt zou zijn.

Kira stond afgelopen jaar voor het eerst in de zomer 24/7 op de wei. Dit scheelt aanzienlijk in het verbruik van vlas natuurlijk. Ook ben ik over gegaan op ander voer ten opzichte van 2018 en staat het lessen op een heel laag pitje. Allemaal kostenbesparend. 2021 zou een voordeliger jaar worden! Dacht ik. Ten onrechte. Ik zat er behoorlijk naast. Een dikke € 1000,- naast zelfs. Oef.

De grootste kostenpost afgelopen jaar is helaas de dierenarts geweest. Kira kreeg aan het begin van het jaar een dikke knie waarvoor foto’s en een echo nodig was. Toen we weer up and running waren kreeg ze een trap op de wei met hechtingen tot gevolg. Een maandje later had ze rare plekjes rondom haar mond waarvoor ik ook de dierenarts heb laten komen. Een beetje een pechjaar dus wel.

Ook Kira’s garderobe was afgelopen jaar aan vervanging toe. Ik koop graag kwaliteit waar ik jaren mee doe, maar eens moeten ze vervangen worden. Afgelopen jaar was het zover. Met 3 dekens tegelijk. Hoppa. Als het goed is kunnen we nu wel weer even vooruit qua dekens. Alleen een 100 gram liner staat nog op m’n wishlist.

Waar ik afgelopen jaar wel op heb bespaard zijn benzinekosten. Ondanks dat ik deze niet noem in het overzicht. Waar ik in 2018 nog dagelijks ruim 40 km reed om naar stal te gaan, fiets ik tegenwoordig bijna altijd naar stal. No worries, niet die 40 km; ik woon dichter bij stal tegenwoordig. Met 15 km fietsen op een dag in plaats van in de auto stappen heb ik héél veel geld bespaard en blijft m’n conditie op peil. Win win.

Ok, genoeg gepraat. Hier komt hetgeen wat je écht interesseert; het overzicht.

Tja.. maar ze is wel lief 🥰

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie