Reviews

[Review] F.R.A. Cavallo Simple hoefschoenen

Review/ Ervaring FRA Cavallo hoefschoen

Kira heeft de vervelende gewoonte om haar achtervoeten niet op te tillen. Dit heeft tot gevolg dat haar achterhoeven vierkant afslijten. Hoefijzers zijn niet de oplossing, want ze slijt ook de bovenkant van de hoeven af. Ik kocht de F.R.A. Cavallo Simple hoefschoenen, in deze blogpost mijn ervaring met deze hoefschoenen.

Natuurlijk laat ik Kira zo min mogelijk op een harde ondergrond lopen, maar zelfs met mijn harde-ondergrond-is-lava-tactiek slijten haar hoeven te snel af. Er moest dus een oplossing komen om, ook op zachte ondergrond, haar hoeven te beschermen tegen slijtage. Een hoefschoen zit over de gehele hoef heen, dus zou de klus moeten klaren. Ik koos voor de FRA Cavallo hoefschoenen omdat deze makkelijk te verkrijgen zijn en, vergeleken met andere hoefschoenen, niet heel duur zijn. Aangezien ik geen idee had of het iets voor ons was wilde ik niet meteen honderden euro’s uitgeven.

De hoefschoenen zijn gemaakt van leer en hebben een harde TPU zool die tevens een dempende werking zou hebben. De hoefschoen sluit door middel van klittenband en heeft ook nog 2 extra gespen met klittenband. Er zit een verdikte lederen rand bovenaan om te voorkomen dat de hoefschoen gaat schuren bij de kroonrand.

Hoefschoenen aantrekken

De hoefschoenen kunnen helemaal worden open geklapt en vervolgens makkelijk om de hoef van het paard worden geschoven. Daarna is het een kwestie van klittenband vastmaken en klaar is Kees. Kira vindt nieuwe dingen altijd een beetje spannend en ik was voorbereid op het ergste. Was niet nodig, ze vond het aantrekken geen enkel probleem. Het wegstappen daarentegen…

Lopen met hoefschoenen

Het probleem van voeten niet optillen was meteen opgelost. De eerste passen met de hoefschoenen waren turbulent te noemen, maar dat duurde maar een paar meter. Dat terwijl de hoefschoenen best wel een apart geluid maken.

Pasvorm

Echt een elegant modelletje hebben de hoefschoenen niet. Ze steken wat uit, dit in combinatie met de toch al wat nauwe stand van Kira’s achterbenen zorgde ervoor dat ze ging strijken. Gevolg hiervan was dat 1 van de hoefschoenen draaide. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het had dan ook als gevolg dat Kira na een paar keer dragen een wondje kreeg van de hoefschoen. Ik vind het opvallend dat het telkens aan 1 hoef was maar wat ik ook probeerde, hij bleef draaien. Dat terwijl de andere juist heel goed bleef zitten. Helaas voor mij hield het testen daar dus op.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de hoefschoenen gaat heel makkelijk. In de zool zitten drainage gaten waardoor water er makkelijk uit kan lopen. Mijn favoriete schoonmaak methode is dus toepasbaar: slang erop! Zand spoelt er makkelijk af en andere viezigheden kan je er met een doekje even afhalen.

Aan elke kant een drainage-gat

Kwaliteit

Een echt oordeel over de kwaliteit kan ik niet geven omdat ik ze niet lang genoeg heb kunnen gebruiken. Wat me wel opviel is dat het leer snel kale plekjes vertoonde op de strijkplekken. Een beetje strijken is bij geen enkel paard te voorkomen vermoed ik, doordat de hoefschoenen uitsteken zal dit bij een paard met normale stand ook zomaar kunnen voorkomen.

In de productomschrijving staat dat de hoefschoenen niet geschikt zijn voor paarden die slepen, waar ik ze heel eigenwijs juist wel voor gekocht heb. Echter zie ik daar juist nog nauwelijks slijtage.

Conclusie

Voor iemand die hoefschoenen wil proberen maar, net als ik, niet meteen honderden euro’s wil uitgeven zijn de Cavallo in mijn ogen prima hoefschoenen om mee te beginnen. Mits ze goed passen.
Het lijkt mij een prima schoen wanneer je af en toe eens op buitenrit wilt, waarbij je de hoef graag wilt beschermen. Paarden die een gevoelige zool hebben, kunnen er denk ik ook baat bij hebben. Zeker in combinatie met de los verkrijgbare gelzooltjes die in deze hoefschoenen passen.

Voor mij was het helaas niet de oplossing voor mijn probleem. Gelukkig heb ik inmiddels wel de oplossing voor mijn vierkante-voeten-paard gevonden. Die lees je hier: Biotine voor paarden

De FRA Cavallo hoefschoenen worden per paar verkocht en zijn leverbaar in 7 verschillende maten. Aan de hand van de maattabel kun je eenvoudig meten welke maat je voor jouw paard nodig hebt. Je kunt ze onder andere bij Epplejeck online bestellen. De hoefschoenen hebben een advies prijs van € 162,95 (per paar)

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie