Na enkele maanden de Flexineb gebruikt te hebben is het tijd voor een review. Wat is mijn ervaring met de Flexineb? Is het de investering waard?
Een korte introductie voor degenen die nog nooit van de Flexineb gehoord hebben. De Flexineb is een vernevelaar voor paarden die gebruikt kan worden bij paarden met luchtwegproblemen. Je kunt verschillende vloeistoffen vernevelen, waaronder ook medicatie. Ik heb tot op heden alleen nog maar zoutoplossing verneveld. De Flexineb werkt op een accu dus je hoeft niet in de buurt van een stopcontact te zijn om hem te gebruiken. Daarnaast is het apparaat heel stil, wat fijn is voor de iets minder dappere paarden.
In het artikel ‘Pollenallergie van je paard behandelen‘ heb ik al iets verteld over mijn ervaring met de Flexineb bij klachten door pollen. In deze review lees je mijn ervaring met de Flexineb in het algemeen.
Acceptatie
Kira is een sensibele merrie en aanrakingen bij haar hoofd zijn altijd ‘een dingetje‘ geweest. Hoewel ze de afgelopen jaren rustiger is geworden, is ze nog steeds vliegensvlug en extreem duidelijk als ze dingen niet leuk vindt. Enkele jaren geleden heeft ze in de kliniek gestaan voor de behandeling van haar luchtwegproblemen waarbij ze ook een masker op moest, dit was elke dag een gevecht. Ik vond het dus best spannend of ze de Flexineb wel zou accepteren. De eerste dagen heb ik de Flexineb samen met een stalgenootje om moeten doen omdat ik handen te kort kwam, maar na een aantal dagen kon ik het masker alleen om doen. Kira accepteerde het beter en ik kreeg er zelf ook meer handigheid in. Na een tijdje merkte ik zelfs dat Kira haar neus zelf in het masker duwde. Het masker is flexibel zodat hij zich om de neus van het paard vormt. De Flexineb maakt nauwelijks geluid en Kira reageert ook helemaal niet op het aanzetten van de Flexineb.
Hoewel het de eerste weken echt nog niet makkelijk was ben ik verrast hoe makkelijk zo’n sensibel paard als Kira de Flexineb accepteert. Ter vergelijking, er zijn nog steeds stalgenoten die haar vliegenmasker niet om mogen doen… Mare with attitude.
Batterijduur
Door middel van 3 lampjes wordt aangegeven hoe vol de accu is. Toen ik de Flexineb ontving, brandde het middelste lampje, wat betekent dat de batterij niet helemaal vol was. Pas na 3 weken dagelijks gebruiken ging het onderste lampje rood branden; het teken dat je moet opladen. Bij een volledig opgeladen accu doe ik zo’n 4 tot 5 weken met de batterij. Ik laad de accu thuis op en de accu is zo compact dat ik hem makkelijk in mijn jaszak kan stoppen om mee te nemen. Als ik hem ’s avonds in de oplader stop kan ik hem de volgende dag weer mee naar stal nemen.
Gebruiksgemak
Je hoeft geen technische bachelor te hebben om de Flexineb te kunnen gebruiken. Doordat de vernevelaar op een accu werkt kan je hem overal gebruiken, je hoeft niet in de buurt van een stopcontact te zijn, wat super handig is. Het enige wat je moet doen is de medicatiecup vullen met de vloeistof die je wilt vernevelen. Je sluit deze aan op de accu, doet het masker om en drukt de grote zwarte knop in. Zo simpel is het. De accu gaat zelfs automatisch uit als hij detecteert dat er geen vloeistof meer is om te vernevelen.
Na het gebruik moet je de medicatiecup schoonmaken, ook dit is makkelijk. Je sprayt de (bijgeleverde) schoonmaakspray in de cup en spoelt deze vervolgens nog een paar keer na met gedestilleerd water. Vervolgens laat je de cup aan de lucht drogen.
Het masker kun je schoonmaken met bijvoorbeeld Dettol doekjes. Dit doe ik elke keer na gebruik, op deze manier blijft het masker als nieuw. Er komt altijd wat condens in de kunststof vernevelkamer voorop, dus ik maak hem na het schoonmaken met een Dettol doekje ook altijd even helemaal droog. Je kunt het masker ook omspoelen met water. Ondanks het dagelijkse schoonmaken werd het uitlaatventiel onderop het masker en het inlaatventiel boven de vernevelkamer wel wat viezig. Ik ontdekte dat ik dit heel makkelijk met een wattenstaafje kan schoonmaken. Nu ik dit heb ontdekt is mijn masker na maanden gebruik nog steeds niet van nieuw te onderscheiden.
De werking
Heel leuk dat m’n paard het masker accepteert en hij makkelijk in gebruik is, maar het belangrijkst is natuurlijk de werking. Toen ik de Flexineb ontving had Kira een aardige dip met haar luchtwegen, ze hoestte en had slijmvorming. Kira heeft al jaren luchtwegproblemen en de hoeveelheid medicatie die we hebben gebruikt is niet meer op 2 handen te tellen, ik was daarom een beetje sceptisch of vernevelen met alleen maar zoutoplossing de problemen op dat moment kon verhelpen. Ik gaf het een kans en na enkele dagen merkte ik dat er slijm los kwam. Het effect van medicatie is veel sneller zichtbaar, dat moet ik toegeven, maar mijn doel was nou net om Kira minder afhankelijk te maken van medicatie. Langzaam maar zeker knapte Kira op uit deze stevige dip, zonder gebruik van enige medicatie. (Disclaimer: ga niet zelf dokteren als je de oorzaak van de luchtwegproblemen niet kent en overleg met je dierenarts!)
Bij een paard met chronische luchtwegproblemen ben je er dan nog niet, maar tot op heden zijn haar luchtwegen stabiel. Ondanks wisselvallig weer en veel pollen. Het effect is groot en ik zie positieve veranderingen in meer dingen dan verwacht. Een opsomming:
- 100% hoestvrij geworden
- Minder last van pollen
- minder hoofdschudden
- minder briesen
- minder willen kriebelen aan haar neus
- Meer lucht
- neusgaten worden direct kleiner na het vernevelen
- Stabielere aanleuning
- Makkelijker geworden met aanrakingen aan het hoofd (borstelen, hoofdstel indoen etc)
Ook de tandarts die haar al 13 jaar behandelt zei, zonder dat hij wist dat ik de Flexineb gebruik, dat hij veel minder spanning in haar hoofd merkte. Ze is ook nog nooit zo braaf bij een behandeling geweest. Zolang Kira niet kan praten is het gissen, maar ik vermoed dat er een heleboel druk van haar hoofd is gehaald door het vernevelen.
Kosten
Ja… de kosten. Een Flexineb is niet goedkoop. De standaard uitvoering zoals ik hem heb kost € 949,- Dat is een boel geld. Als je hem eenmaal hebt zijn de kosten wel heel laag, zoutoplossing en gedestilleerd water (voor het schoonmaken) zijn goedkoop. Alleen de medicatiecup is aan slijtage onderhevig en moet af en toe vervangen worden. Heeft je paard regelmatig medicatie nodig voor de luchtwegen? Dan is de kans groot dat je de kosten van de Flexineb kunt afwegen tegen die van medicatie. Ik heb namelijk hele goede hoop dat ik de dierenarts véél minder vaak ga zien voor de luchtwegproblemen. Buiten dat is het effect wat ik zie het geld al dubbel en dwars waard. Ik zou willen zeggen, de dag dat mijn Flexineb het niet meer doet bestel ik meteen een nieuwe. Maar dat hoeft niet. Alle onderdelen van de Flexineb zijn namelijk los verkrijgbaar. Nog een groot pluspunt.
Conclusie
De conclusie is geen verrassing; mijn Flexineb ervaring is niets anders dan positief en ik vind het elke cent waard. Het enige wat ik anders zou doen met de Flexineb…. is hem 5 jaar eerder aangeschaft hebben.
Heeft je paard chronische luchtwegproblemen en heb je het laatste zetje nodig om een Flexineb aan te schaffen? Hier is ’tie. Ga naar de Flexineb shop en bestel hem, je gaat er geen spijt van krijgen.
De hulp die de mensen achter Flexineb Nederland geven is ook top, heb je vragen of twijfels neem gerust contact met ze op. Zou je mij nog iets willen vragen? Ook dat kan, stuur me een berichtje op Instagram, Facebook of mail me.
Special thanks to Fotogeniek fotografie die de foto’s heeft gemaakt en Flexineb Nederland die de Flexineb ter beschikking heeft gesteld
Nog geen reacties