Reviews

[Review] FRA Hoefrasp

Review FRA hoefrasp

Kira staat op blote voeten, dat wil nog wel eens samen gaan met kleine scheurtjes en omgeklapte stukjes hoef. Om te voorkomen dat zulke plekjes erger worden voordat de hoefsmid is geweest schafte ik een hoefvijl aan. Ik ging voor de hoefvijl van FRA, als je wilt weten of het een aanrader is, lees dan verder.

De FRA hoefrasp is er in twee uitvoeringen. Een gele en een rode. De kleur is in dit geval van belang want het zegt ook iets over het product. De rode versie is de grove versie. De gele versie de fijne variant. Het idee erachter is dat je eerst de rode vijl gebruikt en vervolgens afwerkt met de gele. Dat klinkt heel leuk, maar je zal minder enthousiast worden als je het prijskaartje ziet. 40 euro. Per vijl. Een normale hoefvijl heb je vanaf 2 tientjes, inclusief een grove en een fijne rasp. Wie gaat er dan € 40,- voor een FRA hoefrasp betalen?

Nou ik dus. Reden hiervoor was dat ik een normale hoefvijl nauwelijks uit het schap gehaald kreeg, zonder het winkelmeubilair kort en klein te slaan. Ik had het nooit beseft, maar die vijlen zijn behoorlijk zwaar en vrij onhandig. Dus nee, ik zag mezelf nog niet soepeltjes met 1 hand een hoef eventjes bijvijlen.
In tegenstelling tot een normale hoefvijl is de vijl van FRA in een handzaam formaat vormgegeven. De vijl zelf loopt rond en het vijlen van een hoef zou dus niet moeten kunnen mislukken. Overigens koos ik voor de grove variant omdat ik er toch alleen ‘quick and dirty’ klusjes mee zou doen.

De vijl houdt inderdaad makkelijk vast en kleine omgeklapte stukjes zijn makkelijk weg te vijlen. Je moet er wel even handig in worden want de vijl, vijlt maar in één richting. Ook wordt meteen duidelijk waarom een fijne vijl daarna aangeraden wordt. Na het vijlen zitten er namelijk wel wat rafeltjes aan.

Voor de kleine klusjes waarom ik hem kocht voldoet hij prima, maar het lijkt mij bijzonder lastig, zo niet onmogelijk, om de hele hoef hier netjes mee te vijlen. Doordat de vijl rond loopt ben je beperkt in de bewegingen die je met de vijl kan maken. Voor mij is de vijl er alleen om kleine plekjes aan te pakken en zeker geen vervanging of ook maar uitstel van een bekapbeurt van de hoefsmid. Wil je wel met die reden een vijl aanschaffen? Dan raad ik de FRA vijl niet aan.

De vijl is scherp, iets wat niet over de prijs gezegd kan worden. Ik blijf € 40,- veel geld vinden voor een stukje vijl met een kunststof blokje eromheen maar ik ben wel blij dat ik hem heb. Bij het allerkleinste haakje kan ik de hoef weer glad maken. Dat is toch ook wel wat waard. Zou ik hem opnieuw kopen? Een volmondig: ja.

Voordelen:

  • Compact, makkelijk in je poetstas/bak op te bergen
  • Handzaam, makkelijk te gebruiken
  • Handig voor kleine plekjes

Nadelen:

  • De prijs
  • Beperkte vrijheid van vijlen
  • Geen complete vijl (óf grof, óf fijn)

Zoals eerder genoemd kosten de FRA vijlen € 40,- per stuk. Ze zijn te koop bij onder andere Epplejeck.

Zou jij hem aanschaffen?

 

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie