Reviews

[Review] Petrie Zipp Spray

Petrie Zipp Spray Review

Mijn carrière begon in een schoenwinkel. Het onderhouden van schoenen en laarzen is er dus wel een beetje met een schoenlepel ingegoten. Vandaag lees je mijn ervaring met de Petrie Zipp spray, een spray voor het onderhouden van ritsen.

Ritsen in je laars (of schoen) zijn handig, mooi en.. kwetsbaar. Gaat de rits kapot, dan heb je al snel een probleem en het vervangen van een rits is kostbaar. Een goede reden dus om er zuinig op te zijn.

In zowel mijn rijlaarzen (Petrie Athene) als mijn stalschoenen (Ariat V Sport Paddock) zit een rits. Vooral bij mijn stalschoenen merkte ik dat de ritsen wat minder soepel gingen. Om die reden schafte ik een flesje Petrie Zipp spray aan.

Petrie Zipp spray

Petrie belooft dat de Zipp spray ritsen schoonmaakt en smeert. Het is een praktisch flesje met een klein sproeikopje. De inhoud is een vloeistof, ‘natter’ dan bijvoorbeeld een deodorant. Na het sprayen glimt de rits een beetje, het glimmen verdwijnt weer, wel blijft er een vettig laagje achter.
De spray is heel makkelijk in gebruik, even sprayen en klaar. Ondanks het dunne straaltje lukte het mij niet om te voorkomen dat er wat vloeistof op mijn laars/schoen komt. Het loopt namelijk een beetje uit. Dit is terug te zien in witte lijntjes over het leer. Geen stress, even met een sponsje met wat leervet erover heen en het is weg. Maar dus wel de tip:

Eerst de ritsen sprayen, daarna leer poetsen

De ritsen in mijn schoenen gingen inderdaad weer soepeler open en dicht. Ook bij mijn laarzen, waarvan ik eerst dacht dat ze nog prima waren, merkte ik dat ze soepeler gingen.

Voordelen:

 • Praktisch in gebruik
 • Maakt ritsen soepeler
 • Werkt snel

Nadelen:

 • Laat een witte waas op (zwart) leer achter (zie tip)

Ik vind de spray een waardevolle aanvulling op het onderhoud van mijn laarzen/schoenen. Het insprayen is in minder dan een minuut gedaan en het resultaat is duidelijk merkbaar. Jep, it’s a keeper.

De Petrie Zipp Spray is onder andere te koop bij Epplejeck (€ 13,95)

Hoe braaf ben jij met het onderhouden van je laarzen?

Petrie Zipp Spray

Verder lezen:

1 Reactie(s)

 • Reply
  Maria
  22 augustus 2020 at 13:17

  Thanks for this review and tip!
  I just bought new Petrie boots and this spray, so your review was very useful for me. Apolgoies, I am from Finland and cannot write in Dutch.

Plaats een reactie