Reviews

[Review] QHP vliegenuitrijdeken

QHP Vliegenuitrijdeken Pink Leopard

Via een Facebook-actie kreeg ik de kans om een vliegenuitrijdeken met hals van QHP te testen. Dat kwam goed uit, want dit type deken ontbrak nog in de collectie.

De QHP vliegenuitrijdeken is, zoals de naam al doet vermoeden, een vliegendeken die je tijdens het rijden kunt gebruiken. Er zit een zadeluitsparing in en de hals kan op 3 plaatsen worden vastgemaakt aan het hoofdstel. Het halsstuk zelf maak je vast met 3 elastische klittenbandsluitingen. Het halsstuk is een los onderdeel, dus je kunt er ook voor kiezen om zonder hals te rijden. De borstsluiting van de deken zijn 2 gespen en klittenband. Er zitten geen singels aan, wat ook niet hoeft, want het is de bedoeling dat je de deken onder je zweetblad doet. De deken wordt geleverd met 2 elastische kruissingel.

Kira’s garderobe bestaat vrijwel volledig uit dekens van één merk, alleen de Bucas recuptex is een uitzondering die ik (in de winter) regelmatig gebruik. Je kunt dus wel zeggen dat ik érg merktrouw ben en dat ben ik niet zomaar geworden.

De belangrijkste reden dat Kira overwegend in Iers design loopt is de pasvorm. Schuurplekken op de borst zijn voor mij een absolute no-go. Dat was voor mij dus het belangrijkste criterium van deze deken. Hij mocht absoluut niet knellen bij de borst en ik wilde na het rijden geen wirwar van haartjes zien.
Gelukkig is de deken ruim zat bij de borst en is de deken van zacht materiaal. So far, so good. Het zachte materiaal is wel het type materiaal dat heel snel aan klittenband blijft plakken en gaat pluizen. Super handig vind ik dat er op de klittenband borstsluiting een extra velletje ‘lus’ zit. Zo kun je de deken opbergen en wassen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het klittenband de deken verpest.

Verder zit de deken ook prima, hij knelt nergens en is bij de hals ruim genoeg zodat je paard ook zijn hals kan strekken terwijl de deken vast zit aan het hoofdstel. De hals blijft ook netjes op zijn plek, ondanks dat ik hem alleen aan de zijkanten vastmaak. Tussen de oren zit nog een klittenband sluiting, maar rondom Kira’s oren geldt een contactverbod.

Kruissingels is Kira niet gewend dus ik wilde dit op buitenrit ook maar niet uitproberen. Was misschien leuk geweest voor de foto’s, minder leuk voor mijn bloeddruk. Ik weet niet of de kruissingels het hadden kunnen voorkomen, of dat het alleen maar oncomfortabeler zou zijn voor Kira, maar de deken schoof wel iets naar voren. Hierdoor liep Kira na een galopje met blote billen, terwijl de maat van de deken verder prima was en ook goed zat toen ik hem net opdeed.

QHP vliegenuitrijdeken
Blote billen…

Het omdoen van de deken vind ik wel een dingetje. Het halsstuk is dan wel los, maar verder is de deken 1 geheel. Dit maakt het lastiger om de deken onder je zweetbladen te krijgen. Bij mijn winteruitrijdeken kan ik bij de schoft een klittenbandje open doen waardoor ik de zijkanten één voor één onder de zweetbladen van mijn zadel kan doen. Bij deze vliegenuitrijdeken zie ik geen andere optie dan mijn zweetbladen en beugels op te tillen en over de deken te tillen, dit is een tikkeltje onhandig.

Conclusie

Het doel van de deken is natuurlijk dat je paard geen last van vliegen krijgt tijdens het rijden. Wat dat betreft denk ik niet dat er veel verschil is qua werking tussen de verschillende merken vliegenuitrijdekens. Qua pasvorm zal dat verschil er wel zijn, en ik vind dat die van QHP een prima pasvorm heeft! De deken ging niet scheef hangen, geen strakke plekken, gewoon prima. Het materiaal is zacht, wat wel comfortabel is, maar wel kwetsbaar voor pluisjes. Daar moet je dus even rekening mee houden. Een extra sluiting bij de schoft had het omdoen van de deken makkelijker gemaakt, dat is eigenlijk mijn enige verbeterpunt. Het is een fijne deken voor een prima prijs.

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie