Voeding

Cavalor Vitacrunch VS Havens Brix

Op Horse Event 2015 maakte ik kennis met Cavalor Vitacrunch. Een tijdje geleden zag ik de Havens Brix. Hetzelfde? Of toch anders? En wat veroorzaakt het prijsverschil van bijna 100%? In deze blogpost vergelijk ik de producten!

Voor als je het product nog niet kent, een kleine introductie. De Cavalor Vitacrunch en de Havens Brix zijn geperste lucerneblokken. Doordat ze zo stevig zijn geperst kan een paard deze niet in één keer opeten maar moet hij deze uit elkaar schrapen. Geef je het blok los dan is het een lekkere vorm van bezigheidstherapie.
Je kunt hem ook tegelijk met het krachtvoer geven, door het grote blok in de voerbak kunnen paarden hun krachtvoer niet naar binnen schrokken en moeten ze regelmatig even het blok verplaatsen. Als toetje kunnen ze het blok lekker opknabbelen. De blokken wegen 1 kg en zijn makkelijk door de midden te breken. Ze kunnen worden gegeven als gedeeltelijk ruwvoer vervanger.

Kira staat op een pensionstal en krijgt voldoende ruwvoer, toch vind ik het een vervelend idee om weg te gaan van stal als ze geen eten heeft. Elke keer een bak slobber vindt Kira helemaal niet erg, maar ik wilde graag een ruwvoer alternatief. Bij voorkeur eentje waar ze iets langer dan 1,5 minuut over zou doen. Toen ik de Cavalor Vitacrunch ontdekte was ik enthousiast en schafte ik een verpakking aan. Een aantal verpakkingen later ontdekte ik ook de Havens Brix. Dezelfde prijsklasse… maar een dubbele hoeveelheid. Wait. WHAT?!

De blokken zien er precies hetzelfde uit. Je ruikt wel meteen verschil. Naast het hoofdbestanddeel van beide blokken, Lucerne, is aan de Havens Brix mint toegevoegd. Het verschil tussen de twee blokken is pas goed zichtbaar wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt. De Havens Brix bestaan uit Lucerne en Mintblaadjes. C’est tout. Aan de Cavalor Vitacrunch zijn een heleboel voedingsstoffen toegevoegd. Dat zal het verschil in prijs verklaren.

Cavalor claimt dat een Vitacrunch blok voorziet in 100% van de vitamine en mineraalbehoeften voor een paard van 400-700 kg. Ik ben geen voedingsspecialist, dus ik kan moeilijk oordelen of dit zo is. Voor een paard in de sport zal het in elk geval niet voldoende zijn. Er zijn tegenwoordig wel meer producten op de markt die paarden voorzien in hun vitamine en mineraalbehoeften zonder dat dit echt krachtvoer is. Met Vitacrunch bereik je dit door het geven van ruwvoer, wat natuurlijk een mooie manier is.

De Havens Brix heeft geen toevoegingen en kan dus alleen worden gezien als (gedeeltelijke vervanger van) ruwvoer. Of natuurlijk als extraatje.

Mijn doel met het geven van de Vitacrunch/Brix is dat mijn paard op een gezonde manier wat afleiding heeft. Ik geef een half blok per keer en hier doet ze ruim een kwartier mee. Niet super lang maar aanzienlijk langer dan wanneer ik een losse schep lucerne zou geven. Bovendien is het handig dat ze compact zijn zodat ik ze in mijn kast kan bewaren en niet een voerton nodig heb. Ik heb geprobeerd te achterhalen welke van de blokken Kira het lekkerst vindt maar ze lijkt niet een echte voorkeur te hebben. Daarom kies ik in het vervolg voor de Havens Brix. De vitaminen en mineralen krijgt ze op een andere manier binnen en mijn portemonnee vindt de Brix veel leuker.

Voordelen van de Vitacrunch/Brix:

 • Gezonde bezigheidstherapie
 • Compact, makkelijk te bewaren
 • Makkelijk te doseren

De Vitacrunch blokken (7 kg) hebben een adviesverkoop prijs van zo’n € 15,- / € 16,- maar online zijn ze wel goedkoper te vinden (zoals bij Medpets.nl). De Havens Brix (14 kg) heeft een adviesverkoopprijs van € 16,50.

Kende jij de Vitacrunch en/of Havens Brix al? En welke geeft jouw voorkeur? Let me know!

Verder lezen:

2 Reactie(s)

 • Reply
  Anna
  15 januari 2019 at 21:31

  Ik heb de vitacrunch gekocht maar nog niet gevoerd. Las net ergens dat er een paard een enorme slokdarm verstopping door heeft gekregen. Ik vroeg me al af of het wel de bedoeling is dat het blok in zn geheel in de voerbak gelegd wordt.
  Durf niet meer zo goed nu..

  • Reply
   Laura - Stalgenootje.nl
   15 januari 2019 at 22:30

   Als je dat ergens leest dan snap ik dat je voorzichtig bent. Ik heb inmiddels 1 zak Vitacrunch en 2 zakken Havens Brix op gemaakt en nooit problemen gehad. Kira bijt er netjes stukjes af en kauwt erop.
   Zo ken ik een paard die een slokdarmverstopping heeft gehad door het eten van wortels… ontzettende pech, want hoeveel duizenden paarden krijgen er dagelijks wortels zonder dat het mis gaat?

   Mijn ervaring met Vitacrunch/Brix is (gelukkig) niet anders dan positief.

Plaats een reactie