Mijn interesse in voeding is de laatste jaren aardig toegenomen. Grotendeels omdat ik meer ben gaan sporten. Ik ben veel bewuster naar voedingsstoffen gaan kijken en sta vaak in de supermarkt producten met elkaar te vergelijken. Regelmatig ben ik verbaasd over de ingrediënten. Waarom suiker in pindakaas stoppen? Waarom heel groot ‘proteïnereep’ vermelden terwijl er nog geen 3 gram eiwit in die reep te vinden is?
Deze “trend” is niet alleen gaande in de voedingsindustrie voor mensen, ook de voeding voor dieren moet er aan geloven. Mooie productverpakking, leuk verhaal, waardeloze inhoud.
Producten laten zich niet altijd makkelijk precies vergelijken; vooral bij supplementen is dit lastig. Niet alleen de ingrediënten zijn soms hocuspocus, ook de doseringen zijn van groot belang.
“Jeetje, geef jij 3 supplementen?! Je geeft bijna alleen maar poeder joh!”
Om vervolgens zelf 1 schepje van 50 gram in de voerbak te gooien, terwijl ik 3 x 10 gram geef….
Bovenstaande situatie is slechts 1 voorbeeld waarbij ik merkte dat er op bepaalde gebieden een stukje bewustwording ontbreekt en dat etiketten niet goed worden gelezen. Iets waar ik met deze blogpost hopelijk een beetje verandering in kan brengen. Onze hobby is immers al duur genoeg, en het is jammer om geld uit te geven aan een supplement dat beter en/of goedkoper kan.
Ik ben echter niet van plan om producten bij naam en rugnummer te gaan benoemen. Het is volledig aan jezelf welk supplement je kiest, maar ik wil mensen aanmoedigen om etiketten te lézen in plaats van alleen te bekijken.
In deze blogpost wil ik het hebben over supplementen met algen. Dan bedoel ik die met spirulina en soms ook met chlorella. Deze algen worden voornamelijk aangeprijsd als spiersupplement. Niet vreemd, want de algen bevatten veel eiwit en eiwitten zijn nodig voor spierherstel en uiteindelijk spieropbouw. Daarnaast wordt er geclaimd dat er nog veel meer goede eigenschappen aan het supplement zitten; in de humane voedselbranche wordt het zelfs een superfood genoemd.
Spirulina is te herkennen aan de intens groene kleur en een typische geur en smaak. Van die typische smaak wordt door sommige merken dankbaar misbruik gemaakt.
De vergelijking
Ik heb 4 supplementen met elkaar vergeleken. Supplement 1 en 2 is simpelweg pure spirulina in poedervorm. De dosering is gelijk (30 gram) en er zit slechts een klein verschil in prijs. Kosten: tussen de 25 en 30 euro per kilo spirulina.
Supplement nummer 3 is ook een poeder, maar bevat naast spirulina (en chlorella) ook luzernemeel, sucrose, fructose, soja-olie en appelaroma. Er wordt niet gespecificeerd hoeveel er van deze individuele ingrediënten inzitten, maar aangezien 3 van de 5 suikers zijn is het doel waarschijnlijk om het supplement een aantrekkelijkere smaak te geven. Als we alleen kijken naar de werkzame stof zou dit supplement op, houd je vast, ruim 110 euro per kilo spirulina uitkomen. Er wordt een dagelijkse dosering geadviseerd van 50 gram, maar aangezien er slechts 40% spirulina in zit geef je dus maar 20 gram spirulina.
Supplement nummer 4 is spirulina in korrel/brokjesvorm. Als een product geperst is, moet er wel een extra ingrediënt bij zitten, pure poeder zal namelijk niet bij elkaar geperst blijven zitten. De ingrediëntenlijst: spirulina, sacharose, glucosesiroop en maiszetmeel. Ook in dit supplement is het percentage spirulina slechts 40%. Met dit supplement geef je dus ook 20 gram spirulina als je de dagelijkse dosering aanhoudt. Dit supplement is iets duurder dan supplement 3, per kilo spirulina: 120 euro.
De conclusie
Bij sommige supplementen betaal je dus 4 tot 5 keer zoveel voor dezelfde werkzame stof. Ook bijzonder: je geeft per dag méér supplement, maar juist minder werkzame stof als je de dagdosering aanhoudt, in vergelijking met pure supplementen.
De overige ingrediënten in deze supplementen maken het product niet veel beter, zo niet slechter. Ik durf wel te beweren dat supplement 3 en 4 beter door paarden gegeten zullen worden. Maar als ik je dan een hele goedkope tip mag geven:
Ben je benieuwd welke supplementen ik heb vergeleken? Bekijk dan eens goed de etiketten van dit type supplementen 😉 en bepaal zelf welk spirulina supplement het beste is voor paarden.
Nog geen reacties