Voeding

Supplementen (on)zin: Biotine

In de vorige aflevering van supplementen (on)zin nam ik supplementen met Spirulina onder de loep. Hierin kon je lezen dat er soms maar 40% Spirulina in het supplement zit.
Bij Biotine supplementen ligt dit percentage nog véél lager. Minder dan 1% werkzame stof?! Pure oplichterij, of toch niet?

Biotine is een vitamine en om de dosering van vitaminen te begrijpen is er een klein beetje achtergrond informatie nodig. De behoefte aan vitaminen wordt vaak uitgedrukt in microgrammen, ook wel mcg of het µg symbool. Voor de mens is de referentie-inname van Biotine 50 microgram. Dat is 0,00005 gram. Zou je er slechts 1 gram van innemen, neem je 2.000.000% van je dagelijkse behoefte. Om te voorkomen dat je een veel te hoge dosering binnen krijgt worden vitaminen daarom verkocht met een drager, simpelweg een vulstof om ervoor te zorgen dat je het supplement veilig kunt doseren.

Hoe zit dit bij paarden?

Dit is voor paarden ook het geval, enige verschil is dat er voor paarden geen referentie-innames bestaan voor de meeste vitaminen. Alleen voor de vitamine A, D en E zijn er richtlijnen vastgesteld door het CVB. Er zijn voor Biotine wel een aantal onderzoeken gedaan en daaruit kan worden geconcludeerd dat 15 – 20 mg Biotine per dag een positieve invloed heeft op de groei en de hardheid van de hoeven. 15 – 20 mg is te vergelijken met een paar korrels pure Biotine. 1 korreltje extra kan al een overdosering betekenen en het is bovendien moeilijk te controleren of het wel gegeten is en niet door de lucht is gevlogen. Daarnaast zal je ook nooit 100% pure Biotine (of welke vitamine dan ook) als supplement zien; het is bij wet verplicht om vitaminen te mengen met ten minste twee voedermiddelen. Vitaminen vallen niet onder voedermiddelen maar zijn toevoegingsmiddelen.

Om een Biotine supplement een beetje te kunnen doseren heb je ten minste 10 gram supplement nodig, 20 mg biotine is daarvan slechts 0,2%. Blijft er 99,8% over voor vulstoffen.
Vulstoffen zijn ideaal om het supplement een lekkere smaak te geven, want tenzij er wordt gekozen voor andere werkzame stoffen hebben de vulstoffen niet zoveel toegevoegde waarde. Er wordt daarom vaak voor een goedkope optie gekozen.

Daar komt de aap uit de mouw

Je voelt hem vast al aankomen; sommige Biotine supplementen bestaan voor 99% (!) uit suiker. Ook ben ik supplementen tegen gekomen met maar 0,02% of 0,03% Biotine. Deze supplementen zijn van hele bekende merken…

200.000 mcg = 200 mg = 0,2 gram = 0,02%

0,2% werkzame stof is dus helemaal niet gek bij Biotine supplementen, maar het is des te belangrijker dat je kijkt naar het type vulstof en natuurlijk nog steeds naar de dosering van de werkzame stof zelf. Als er maar 0,02% Biotine in zit moet je er veel meer van geven voor hetzelfde effect, waardoor je vaak (veel) duurder uit bent.

Dit (ik citeer) ‘super’ supplement bevat een goede hoeveelheid Biotine en daarnaast nog 98,7 mg hele mooie werkzame stoffen. Vergis je niet, dit is maar 0,00987% van de totale inhoud. Hoe werkzaam zullen ze zijn denk je? Ook jammer dat er niet gespecificeerd staat hoeveel dextrose (suiker) vs de msm en biergist aanwezig is. 90% suiker en de rest MSM en biergist? Who knows..

Hoe vind je het beste Biotine supplement?

  • Let op de notatie. 200 000 mcg klinkt veel, maar is een prima marketingtrucje om 0,2 gram meer te laten lijken.
    1 gram = 1.000 mg = 1.000.000 µg/mcg
  • Kijk goed naar de vulstof, aangezien dit het grootste deel van het supplement is. Glucose, appelaroma, sacharose, glucosesiroop, melasse; het zijn allemaal suiker varianten. Een steeds meer gebruikte vulstof zonder suiker is MSM.
  • Let op de volgorde van de vulstoffen, het eerste ingrediënt is hetgeen wat er het meeste in zit.
  • Prijs van de werkzame stof. Reken altijd de prijs per kilo werkzame stof uit. Een goedkoper supplement kan per dag duurder uitvallen doordat je er meer van moet geven en dure supplementen zijn echt niet per definitie hoger gedoseerd. Vergelijk dus niet alleen de prijs en de aanbevolen dosering met elkaar maar reken ook uit hoeveel werkzame stof je werkelijk geeft.

Conclusie; als het om vitamine supplementen gaat is het nóg belangrijker om het etiket goed te bestuderen. Lees het etiket en niet de omschrijving, want ze beloven allemaal hetzelfde ongeacht de dosering werkzame stof.

Was het jou al opgevallen dat er zo “weinig” Biotine in een Biotine supplement zit?

Verder lezen:

Nog geen reacties

    Plaats een reactie