Voeding

[Voeding] Biotine voor paarden

Biotine voor paarden

Biotine (oftewel vitamine B8) is hét ingrediënt in voedingssupplementen als het aankomt op hoefgroei en -kwaliteit. In tegenstelling tot veel andere ingrediënten is de werking van Biotine onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. 

Kira heeft altijd al slecht groeiende hoeven gehad. Tel daar lui aangelegde achterbenen bij op en het is al jaren een race tegen vierkante voeten. Sla er een ijzer onder zou je denken, maar dat is helaas niet de oplossing. Mevrouw sleept ook met de bovenkant van haar hoef, waar geen ijzer zit, waardoor de hoef langzaam maar zeker een vreemde geometrische vorm ging aannemen.

Ook met ijzers vierkante pootjes…

Ik probeerde hoefschoenen maar dat was geen succes. Voordat ik over ging op een optie als plakijzers (want: ook bescherming van de bovenkant) probeerde ik toch ook maar eens zo’n supplement voor de hoeven. Spoiler alert: Had.ik.veel.eerder.moeten.doen!!

Er zijn een heleboel supplementen voor de hoef op de markt. In verschillende prijsklassen. Als je stopt met het geven van Biotine dan ben je ook de positieve werking kwijt, helaas vul je niet een tekort aan waardoor het lichaam het vervolgens weer zelf kan doen. Dit was tenminste de conclusie van dit onderzoek. Oftewel: het is fijn als het supplement betaalbaar is.

Bij de onderzoeken die zijn gedaan met Biotine werden er doseringen van 5 mg per 100 – 150 kg lichaamsgewicht aangehouden. 20-30 mg dus voor een paard van 600 kg. De dosering van Biotine in de supplementen verschillen nogal. De hoogste dosering die ik ben tegen gekomen is in de Sectolin Biotine met 2400 mg per kg. Daaropvolgend komt PharmaHorse met 2000 mg per kg. (Update: PharmaHorse heeft het supplement aangepast en bevat nu 3000 mg!) Vrijwel alle andere supplementen hebben veel lagere doseringen Biotine, waardoor je er veel meer van moet geven.

Zowel prijs als Biotine dosering komen aardig overeen bij Sectolin en PharmaHorse, toch ben ik voor die van PharmaHorse gegaan. Deze wordt namelijk opgevuld met MSM, die van Sectolin met oa. suiker. Bovendien heb ik ook goede ervaring met de Magnesium van PharmaHorse.

Kira haar hoef voordat ik Biotine ging geven. Deze foto ging naar mijn smid met het begeleidende bericht: HELP!

Ik moet toegeven… ik geloofde er niet. Het zou vast wel een beetje helpen, maar ik was er van overtuigd dat ik verdere maatregelen moest gaan treffen voor Kira haar hoeven. Maar de tijd verstreek en langzaam maar zeker leek het wel alsof er minder slijtage aan de hoef te zien was. De hoefsmid keek even bedenkelijk toen hij Kira weer zag en ook van de osteopaat kreeg ik de opmerking dat ze beter op haar hoeven stond.

Nou… benieuwd naar de ‘na-foto’?

Can I get an AMEN?! Na 3-4 maanden gingen de hoeven van vierkante stompjes naar bovenstaande situatie. Voor het eerst kunnen de achterhoeven worden bijgevijld. De stijle wand krijgt weer een mooie ronding en ik durf met een gerust hart een stukje over het harde te wandelen. 3-4 maanden zou volgens onderzoek eigenlijk te kort moeten zijn om volledig resultaat te zien. Nou, kom maar door met nóg betere resultaten. En komen die niet? Dan ben ik alsnog héél erg blij met het resultaat.

Naast het resultaat bij de hoeven heb ik ook sterk de indruk dat Kira haar staart voller is geworden. Biotine heeft namelijk ook invloed op haargroei. Helaas heb ik daar geen voor foto van, dus kan ik het niet vergelijken.

Het mag duidelijk zijn dat ik enthousiast ben, daarom wil ik ook van harte aanraden om Biotine te geven als de hoefgroei en/of hoefkwaliteit van jouw paard wel een boost kan gebruiken. De PharmaHorse Biotine is te bestellen in hun webshop. Verkrijgbaar in 1 kg (€ 24,95) en 3 kg (€ 69,95). Met 1 kg doe je ruim 3 maanden. Ook altijd fijn: je betaalt geen verzendkosten.

Verder lezen:

1 Reactie(s)

  • Reply
    Sandra Poppema
    24 augustus 2017 at 03:15

    Wow wat een prachtige vooruitgang! Wij (bij de dierenbescherming, ik werk met paarden) krijgen ze allemaal of biotine of “farrier supplement” dat is biotine met nog wat andere mineralen. Werkt erg goed.

Plaats een reactie