Voeding

[Voeding] Magnesium voor paarden

Supplementen voeren, daar ben ik niet zo fanatiek mee. Maar toen mijn osteopaat adviseerde om Magnesium bij te voeren besloot ik het toch eens te proberen. Heb ik verschil gemerkt bij mijn merrie?

Kira (de merrie dus) is ietwat nerveus. Als een 360 graden beveiligingscamera houdt ze alles op stal en in de paddock in de gaten. Ze vliegt zo nu en dan naar de staldeur of omheining om te laten merken dat het háár territorium is en ook tijdens het rijden heeft ze tijd genoeg om alles om haar heen in de gaten te houden.. vindt zij tenminste.

Elke 2-3 maanden laat ik een osteopaat bij Kira komen om haar te controleren en te behandelen. Kira zet zichzelf namelijk heel snel vast door alle spanning die ze opbouwt omdat ze zo onrustig is, ze ziet iets, spant haar lijf en heeft niet genoeg rust om haar spieren weer helemaal te ontspannen. Om haar in de nervositeit en spierspanning te ondersteunen adviseerde mijn osteopaat om magnesium te geven.

Magnesium is belangrijk voor onder andere het zenuwstelsel én het is één van de bouwstenen voor het goed functioneren van de spieren. Magnesium zit van nature in ruwvoer, maar vaak niet in voldoende mate. Hierdoor ontstaat een tekort aan Magnesium. Paarden waar veel mee getraind wordt en stressgevoelige (check) paarden verbruiken nog eens extra Magnesium dus ligt een tekort hiervan op de loer.

Door het tekort aan Magnesium kunnen zenuwprikkels niet altijd goed doorkomen, waardoor nervositeit kan ontstaan.
Als de spieren te weinig Magnesium krijgen worden de reserves aangebroken, met als gevolg dat verzuring in de spieren ontstaat. En gaan spieren verzuren, dan komt er spanning op te staan.

Samengevat: ik kon bij beide symptomen van Magnesiumtekort een vinkje zetten.

Magnesium wordt niet puur verkocht, maar is altijd een verbinding. Sterker nog, pure Magnesium bestaat niet. De verbinding zorgt ervoor dat Magnesium door het lichaam kan worden opgenomen. Er zijn verbindingen, zoals -oxide, die slecht door het lichaam worden opgenomen. Een goede verbinding, die je ook in de betere merken terug zal zien, is Magnesium Citraat.
Ik kocht Magnesiumcitraat van Pharmahorse. Pharmahorse maakt gebruik van hoge kwaliteit grondstoffen, is gegarandeerd dopingvrij en ook niet onbelangrijk: hebben hele redelijke prijzen.

Pharmahorse-Magnesium-Ervaring-02

… kijk ook even hoe schattig dat maatschepje is

Pharmahorse-Magnesium-Ervaring-03

100% doping vrij, dat het duidelijk mag zijn

En dan nu de grote vraag: merkte ik verschil?

Ja. Kira werd rustiger in haar doen en laten. Ze stond natuurlijk nog niet op stal te chillen en Netflix te kijken maar de scherpe randjes gingen er vanaf.
Ook met rijden leek ze eerder te ontspannen. Om echt een goed beeld te kunnen geven wat betreft spierspanning wachtte ik de bevindingen van mijn osteopaat af. En die waren ook positief!
Het zou een illusie zijn om te denken dat door het voeren van Magnesium alle spanningen in het lichaam als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen maar de osteopaat vond haar zeker verbeterd.

Pharmahorse-Magnesium-Ervaring-04

Om het supplement uit te proberen had ik eerst een pot van 500 gram aangeschaft. De positieve verandering die ik bij Kira zag was voor mij genoeg reden om een nieuwe pot Magnesium aan te schaffen. Het advies is om 10 gram per dag te geven (voor een paard). Bij aanschaf van één kilo à € 49,95 kost dat dus € 0,50 per dag.

Nu ik het idee heb dat het Magnesium tekort is aangevuld geef ik af en toe een schepje minder of sla ik een dag over. Maar bij warme dagen, na een fanatieke training of als ze hengstig is geef ik haar de aanbevolen hoeveelheid.

Wat is jullie ervaring met het bijvoeren van Magnesium? Of ben je juist nu pas op het idee gebracht om dit te gaan doen? Laat het weten in de comments!

Zuivere voedingssupplementen voor paarden. honden en katten.

(Dit is een affiliate link, meer informatie? Lees dan de disclaimer)

Verder lezen:

2 Reactie(s)

  • Reply
    annerieke
    11 november 2018 at 21:05

    ik merk ook dat mijn merrie relaxter is en voor mijn gevoel minder schrikkerig tijdens het rijden (idd scherpe randjes eraf, en meer op mij gefocused blijft) daarnaast in de omgang relaxed ook nu bij de omslag naar koud weer en wat voor mij nog t meest belangrijke was, dat ze snel spierpijn heeft en daardoor stijf bij de volgende training. Dit lijkt nu echt te verbeteren. Ik heb nu bijna een pot van 500gram op gebruikt.

    • Reply
      Laura - Stalgenootje.nl
      13 november 2018 at 11:04

      Wat fijn dat je ook deze ervaring hebt!

Plaats een reactie